Deze website is het beste te bekijken met een recente versie van uw browser.

Blog entry

22 Jun 2016

Brommeren en Bouwen in Vietnam

Vietnam! Het land van de vele brommertjes. Iedere keer weer een feest om achterop te zitten en te zien wat er allemaal gebeurd. Soms wel schrikken, als iemand voor ons op een brommer geld verliest rennen meteen een paar mannen de straat op, tussen alle brommers door, om het op te rapen, met gevaar voor het leven! Ook altijd bijzonder om te zien wat er allemaal mee vervoerd wordt: boeketten bloemen en gigantische planten, glazen platen en planken, hele bankstellen en heel veel familieleden. 

   

Mrs Hien van de papiergroep, waar al onze recyclede papierproducten vandaan komen, neemt ons mee naar de bouwplaats, over een paar maanden is de nieuwe werkplaats klaar. Een droom die uitkomt! Nu huren ze een ruimte, die eigenlijk geen bedrijfsbestemming heeft, en het gebouw wordt door de eigenaar slecht onderhouden. Daardoor zijn er vaak lekkages. Het nieuwe vooruitzicht geeft energie, de nieuwe plek is ook beter bereikbaar met een vrachtauto, dus logistiek wordt het eenvoudiger. De groep heeft lang gespaard en bij onze Vietnamese handelspartner een lening afgesloten om dit mogelijk te maken.

   

Ook in de productie blijven ze innovatief, nodig om in een concurrerende markt overeind te blijven. Ze laten me een machine zien die papier kan vouwen, een geweldige vooruitgang, in kosten en in kwaliteit.

   

Ik bezoek ook Ben Tre , een eilandje in de Mekong waar onze Piet Hein Eek manden geproduceerd worden. De laatste hand wordt gelegd aan onze bestelling. Twee mensen van de handelspartner zijn meegereisd om de producten te checken op kwaliteit. De jarenlange ervaring maakt dat ze 100% scoren, geen enkel mandje wordt afgekeurd. Een opsteker.

      

Wat het gebruik van mondkapjes betreft moeten we de vinger aan de pols houden, dit blijft niet populair, want te warm en onhandig, maar wel noodzakelijk bij schuren en zagen. Nog maar een keer verteld hoe schadelijk fijnstof is voor de gezondheid. Ik probeer zoveel mogelijk te weten te komen over houtsoorten die gebruikt kunnen worden, nodig om aan nieuwe producten te kunnen werken, zodat de werkgelegenheid niet alleen nu maar ook in de toekomst gewaarborgd is. 

 

 
 
   

Fair Trade Original gifts & living producten worden exclusief ontwikkeld, geïmporteerd en op de markt gebracht door FairForward.

Naar onze partner Fairtrade.nl