Deze website is het beste te bekijken met een recente versie van uw browser.

Blog entry

08 Jun 2016

De reis naar de plantage

We, dat wil zeggen onze kaarsenleverancier en ik, beginnen de reis naar de palmolie plantage, de grondstof van onze kaarsen. Een tweebaansweg waarop van beiden kanten continu ingehaald wordt. Veel vrachtwagens met trossen palmfruit, rijstvelden, rubberplantages en heel veel palmbomen. Het laatste stuk is onverhard. Op het base camp van de plantage worden we hartelijk ontvangen.

De plantage heeft een eigen duurzaamheidsbeleid en moeten daarnaast ook aan de vele bepalingen voldoen van organisaties als RSPO (Roundtable Sustainable Palm Oil). Ze hebben een zero waste policy, alles wat maar mogelijk is wordt hergebruikt. Plastic en papier bijvoorbeeld worden opgehaald en gerecycled. Dit jaar willen ze het voor elkaar krijgen dat al het water na het schoonmaken hergebruikt wordt in het productieproces. Een hele investering maar goed voor het milieu.

   

We beginnen ons bezoek bij een veld dat binnenkort herbeplant wordt. Het hout van de bomen wordt heel klein gemaakt en als compost gebruikt op het land. Verbranden mag niet. Na zo’n 25 jaar zijn de bomen niet meer productief. Op de plantage zien we velden met jonge bomen en velden met oudere bomen. Er wordt het hele jaar door geoogst, met de hand. Het plukken zien we niet omdat de arbeiders niet dichtbij zijn, wel de trossen die klaar liggen voor transport naar de molen.

   

De medewerkers wonen op het terrein of in de dorpen aan de rand van de plantage. Onderweg zien we ook de school voor de kinderen van de plantage arbeiders. Omdat die steeds vaker een hogere opleiding volgen, is het niet gemakkelijk nieuwe mensen te vinden voor de oogst. Degenen die daar toch voor kiezen kunnen rekenen op een goed loon. En in de laboratoria en op kantoor is ook ruimte voor de hoger opgeleiden.

Ook worden we rondgeleid door de oliemolen. Hier worden de zaden ontdaan van de omhulsels en vindt de splitsing plaats tussen de buitenste deel, de “crude palm oil” en het binnenste, ook wel “palm kernel” genoemd. Van het binnenste deel worden onze kaarsen gemaakt.

   

Ook hier legt de manager uit dat duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Wel lastig dat iedere klant zijn eigen keurmerk wil en ze daardoor het hele jaar bezig zijn met inspecties. Naast RSPO. zijn er nog vijf andere keurmerken. 

We maken de reis van gisteren nog een keer, maar nu in omgekeerde richting!  

    

 
 
   

Fair Trade Original gifts & living producten worden exclusief ontwikkeld, geïmporteerd en op de markt gebracht door FairForward.

Naar onze partner Fairtrade.nl