Deze website is het beste te bekijken met een recente versie van uw browser.

Blog entry

06 Nov 2014

Draadwerk uit Moradabad

We vertrekken uit Delhi om 6 uur. Op weg naar Moradabad; 165 km naar het oosten. Volgens de routeplanner ruim 3 uur rijden, wij doen er wat langer over. De stad uitkomen duurt lang omdat er een pelgrimage plaats vindt. Het is een speciale dag voor mensen uit Bihar die in grote getale naar de rivier gaan om puja’s te doen, gebeden zouden wij zeggen.

   

Als we goed en wel de stad uit zijn staan we stil met een lekke band. Dan volgt een ontbijtstop zodat we uiteindelijk om half twaalf bij de ‘draadwerk’ producenten zijn.

Moradabad is merendeels moslim en lijkt qua sfeer daarom een beetje op oud-Delhi, drukke, smalle straatjes en veel meer mannen dan vrouwen.

Asrar ontvangt ons in zijn werkplaats. Hij is al meer dan 20 jaar verbonden aan onze leverancier en heeft ons als jonge ambachtsman in Nederland in de jaren ’90 bezocht. Grappig dat we elkaar van toen nog herkennen! Hij is uitgegroeid tot groepsleider en sociaal erg actief in de gemeenschap. 

In de werkplaats zijn ze onze theedoosjes voor het voorjaar en andere draad- en glasproducten aan het  maken. Leuk om te zien.

  

Metaal wordt op maat gesneden en gebogen en de doosjes worden in elkaar gezet, de verschillende metaaldelen worden aan elkaar gelast. Zeven mannen zijn er mee bezig.

Asrar wil me daarna graag aan zijn familie voorstellen, hij heeft twee dochters en twee zoons, drie gaan er al naar school, de jongste is nog thuis. Thuis bewaart hij ook zijn belangrijke documenten, hij laat me het aanwezigheids- en salarisboek zien, plus de verzekeringskaartjes.  

Als we in de wijk rondlopen zie ik veel piepkleine werkplaatsjes; Asrar heeft het in mijn ogen dan ook best goed voor elkaar. Echter als er veel werk is wordt er ook bij hem thuis een deel van de productie gedaan, terwijl hij liever alles in 1 werkplaats zou doen, die ook nog wat ruimer is, dan kan er efficiënter geproduceerd worden en is ook de supervisie eenvoudiger. Idealiter zou er ook ruimte zijn voor training of andere sociale activiteiten. Grond is echter de laatste jaren gigantisch veel duurder geworden, hij denkt dan ook niet deze droom snel te kunnen realiseren. Hij is blij met de orders van FairForward en kijkt vol trots naar zijn producten in onze kerstfolder.   

   

Kijk voor de ‘draadwerk’ producten op onze website www.fairforward.nl

 

 

 
 
   

Fair Trade Original gifts & living producten worden exclusief ontwikkeld, geïmporteerd en op de markt gebracht door FairForward.

Naar onze partner Fairtrade.nl