Deze website is het beste te bekijken met een recente versie van uw browser.

Blog entry

16 Apr 2015

Kopje thee?

Thee, kokosnoten en rubber. Dat is wat ik tegenkom onderweg in Sri Lanka. Het zijn dan ook sinds lang de belangrijkste inkomstenbronnen voor het land. Mijn bestemming is echter een bedrijf waar porselein geproduceerd wordt, onder andere kopjes voor de beroemde Ceylon thee! Trotse mensen die me hartelijk welkom heten op hun eiland en in de fabriek. Een goed gesprek, een uitgebreide rondleiding (van grondstof tot eindproduct) en een presentatie over het bedrijf.

   

Allemaal erg professioneel en volgens de wettelijke normen. De vaste werknemers verdienen zelfs meer dan twee keer het minimum loon en alle werknemers hebben een verzekering, vaak voor het hele gezin. Er is een kantine en wie dichtbij woont kan ook naar huis voor de lunch. Meer dan de helft zijn vrouwen. Ik zie ze op bijna alle afdelingen, maar vooral bij de kwaliteitscontrole. De werknemers worden gezien als het belangrijkste “kapitaal” voor het bedrijf en daar moet je dus goed voor zorgen. Bovendien levert het mooie producten op, tevreden klanten en daardoor veel werkgelegenheid. In de showroom laat de manager me uitgebreid zien wat er technisch allemaal mogelijk is met betrekking tot kleuren, vormen en decoraties. En dat is veel!

   

De meeste werknemers kijken uit naar het komend weekend, op 12 april wordt het boeddhistisch Nieuw Jaar gevierd. De katholieke werknemers houden de fabriek gaande, terwijl de boeddhisten feest vieren. Rond de kerst is het precies andersom! Een mooie bijkomstigheid van de verschillende achtergronden. In Sri Lanka sluit ik mijn reis door Azië af. Nu naar huis om al mijn bevindingen te delen met collega's. Hopelijk leidt dit tot een vruchtbare samenwerking. 

 

 
 
   

Fair Trade Original gifts & living producten worden exclusief ontwikkeld, geïmporteerd en op de markt gebracht door FairForward.

Naar onze partner Fairtrade.nl