Deze website is het beste te bekijken met een recente versie van uw browser.

Blog entry

08 Apr 2015

Natte voeten

In Bangladesh breng ik deze keer veel tijd in de file door. Het lijkt een voordeel, het is namelijk de eerste keer sinds lange tijd dat er niet gestaakt wordt en dat er weer auto’s op de weg kunnen. Dan wel meteen veel te veel! Op mijn vorige Bangladesh reis verplaatste ik me nog achterop de fiets en in riksja’s. Nu heb ik met de auto wel de mogelijkheid om ook bij producenten op bezoek te gaan zoals bij mr. Hafizul, een beetje buiten de stad.

  

Zij maken allerlei producten van jute zoals tassen, dieren, manden, plantenhangers en matten. De vrouwen werken meestal thuis maar komen voor de gelegenheid een demonstratie geven. De belangrijkste vraag is meer orders waarmee zij het familie-inkomen kunnen aanvullen.

  

Bij mr. Babul, in oud-Dhaka, die voor ons al jaren de bekende papierslingers maakt van papier, laat hij vol trots de nieuwste producten zien die wij hem gevraagd hebben te ontwikkelen. En tot slot bij mr. Sunil, de pottenbakker. Als we bij hem aankomen eind van de middag wordt het ineens heel donker en begint het te onweren en te regenen. In enkele minuten staat een deel van zijn werkplaats onder water, wel 20 cm. Wij praten verder in het droge deel.

  

Hij vertelt dat de overheid de weg heeft opgehoogd en dat daardoor de wateroverlast bij hem verergerd is. Er is toegezegd ook zijn land op te hogen maar het is even afwachten hoe snel dat gebeurt. Het is te hopen dat het niet te lang duurt, deze bui is een voorbode van de regentijd die er aan komt. Met plastic zakken rond onze voeten gebonden proberen we de werkplaats droog te verlaten. Mostafizul, waar ik mee op pad ben, slaagt daarin, ik maar deels, hou maar een voet droog.

De drie producenten die ik heb bezocht worden ondersteund door onze handelspartner in Dhaka. Naast de controle op gezonde en veilige werkomstandigheden krijgen ze trainingen aangeboden. Op het hoofdkantoor zie ik toevallig een aantal bekende gezichten deelnemen aan een management training, het onderwerp is financieel management. Het meest populair zijn de trainingen in het voorkomen en bestrijden van brand, vooral de praktijkoefening. Er wordt door deze leverancier veel gedaan aan capaciteitsopbouw van de producenten, dat geeft vertrouwen!  

Voor de papierslingers en decoratieve terracotta producten uit Bangladesh kunt u naar onze website www.fairforward.nl    

 
 
   

Fair Trade Original gifts & living producten worden exclusief ontwikkeld, geïmporteerd en op de markt gebracht door FairForward.

Naar onze partner Fairtrade.nl