Deze website is het beste te bekijken met een recente versie van uw browser.

Blog entry

07 Apr 2015

Varanasi Babushka

Vanuit Howrah railway station (India) vertrekt de trein om 23.40, exact op tijd! Op de deur hangt de namenlijst. Na vertrek gaat iedereen snel het bed opmaken, een deken, twee lakens en een kussen liggen klaar. Ik heb een bovenbed en met een klein trapje lukt het me te installeren. Slapen is lastig met twee snurkers en al vroeg in de ochtend komen daar nog de chai-walla’s (theeverkopers) bij, die zich luid aankondigen. Lekker! Ook fijn dat het licht is en we goed zicht hebben op landelijk India. We zien het leven langzaam op gang komen.

De Jodhpur Express doet er 10 uur over naar Mughalsarai. Daar staat de producent van onze Babushka’s klaar om ons mee naar zijn workshop te nemen in Varanasi. Nog een flink stuk rijden over slechte wegen. Onderweg stoppen we voor ontbijt en een douche.

  

Rameshwar ontvangt ons samen met medewerkers en familie hartelijk en laat de werkplaatsen zien. Te beginnen bij de opslag van het hout, er is net een lading binnen.  Eucalyptus: dat groeit snel en heeft de goede eigenschappen voor het maken van de Babushka’s. Het hout mag niet teveel werken want de poppetjes moeten in elkaar blijven passen.

  

De stammen worden in stukken gezaagd en vervolgens op een draaibank gevormd en gepolijst. In een andere ruimte worden ze geverfd. Precisiewerk!

  

In schriften worden de lonen bijgehouden van de 15 mannen en de 5 vrouwen. Ze zijn blij met hun werk en de verdiensten. De grootste wens is dan ook dat we maar veel van hun producten blijven bestellen! We krijgen voor we afscheid nemen nog een heerlijke lunch en dan snel naar het vliegveld, om terug te vliegen naar Kolkata. Geen tijd voor een bezoek aan de rivier de Ganges in Varanasi, een beroemde bedevaartplaats voor hindoes.

Kijk voor de baboushka’s uit Varanasi op onze website www.fairforward.nl, met een webshop waar winkels direct kunnen bestellen.

 
 
   

Fair Trade Original gifts & living producten worden exclusief ontwikkeld, geïmporteerd en op de markt gebracht door FairForward.

Naar onze partner Fairtrade.nl