Deze website is het beste te bekijken met een recente versie van uw browser.

Blog entry

29 Jun 2015

Vers gebakken!

Hoewel het aantal auto’s toeneemt blijft Vietnam het land van de scooters. Elke keer weer een schouwspel hoe alles en iedereen ermee vervoerd wordt. Veel onderweg deze keer, want veel producenten te bezoeken. Ik start in het Noorden, in Bat Trang, bij onze keramiekproducenten. De oven is net klaar en naast een deel van de producten die we besteld hebben zitten daar ook nieuwe samples in, spannend. Ze worden met speciale handschoenen uit de oven gehaald, want ze zijn nog bloedheet. Vers gebakken!

   

Het is geen makkelijke tijd, ze hebben niet voldoende exportorders en werken daarom ook voor de lokale markt, daar valt echter nauwelijks wat te verdienen. Als ik later op de dag naar de keramiekmarkt ga is duidelijk waarom, de prijzen zijn heel erg laag, deels omdat er veel producten verkocht worden die niet door de kwaliteitscontrole voor de export zijn gekomen, maar ook overproductie en gecancelde orders. En heel veel aanbod, dus moordende concurrentie. Onze producent is blij met onze orders, en werkt graag aan productontwikkeling, want daarmee kunnen ze het verschil maken. Wat we willen is niet altijd gemakkelijk. Sinds twee jaar hebben de zoon en schoondochter het bedrijf overgenomen, maar de ouders werken nog volop mee en doen ook deze keer vooral het woord, de schoondochter is hoogzwanger en blijft op de achtergrond. Als ik probeer haar te fotograferen is ze helemaal verdwenen, begrijp later dat zwanger op de foto in Vietnam ongeluk brengt. Weer wat geleerd.

    

In Hue, in het midden van Vietnam worden onze houten lepels gemaakt, van Acaciahout. Dit hout groeit volop in de omgeving en er vindt continue herbeplanting plaats. Na ongeveer 10 jaar zijn de bomen genoeg gegroeid voor het maken van onze producten. Omdat we steeds weer vragen uit de markt krijgen om hout met het FSC keurmerk, bespreek ik met Mr Vinh of dat mogelijk is.

  

Hij weet dat niet goed, heeft al wel telefonisch navraag gedaan, maar moet er nog voor op pad. Hij zal dat volgende maand verder uitzoeken, wanneer de verhuizing van de werkplaats achter de rug is. Hij heeft een stuk land gekocht en een nieuwe werkplaats gebouwd, die is bijna klaar. Nadat we in de huidige werkplaats uitgekeken zijn bezoeken we zijn nieuwe plek. Vandaar gaan we, na hem succes te hebben gewenst met de inrichting en verhuizing, richting vliegveld. Onderweg stoppen we nog even bij een stukje historie, de graftombe van keizer Khai Dinh, die bijna een eeuw geleden (van 1926-1925) op de troon zat in Hue. Aan de wanden in het paleis zijn afbeeldingen gemaakt van stukjes keramiek te zien. Vooral veel bloemen en vogels. 

  

Kijk voor al het houten bestek uit Hue of het servies uit Bat Trang op onze website of bezoek onze webshop via www.fairforward.nl

 

 
 
   

Fair Trade Original gifts & living producten worden exclusief ontwikkeld, geïmporteerd en op de markt gebracht door FairForward.

Naar onze partner Fairtrade.nl