Deze website is het beste te bekijken met een recente versie van uw browser.

Blog entry

04 Nov 2014

Vierkant is niet rond

Door de drukte rond het nieuwe mooie Fair Plaza ben ik een beetje chaotisch vertrokken maar ik heb er zin in!!!

De eerste dag bij de keramiek fabriek in Lampang, Thailand, doe ik heerlijk in mijn warme  vliegtuigoutfit want mijn koffer is bij de overstap niet meegekomen. Anong, de jongste dochter van dit familiebedrijf, zet de ventilator een standje hoger en we kunnen aan de slag!

Ze valt direct met de deur in huis. Er zijn productieproblemen met de 2015 zomercollectie. De trend voor 2015 is hoekig! Dat is wat anders dan rond, en nu blijkt, een stuk lastiger. De glazuur hecht niet goed in de hoeken en het product  vervormd in de oven. Na een aantal kratten met afgekeurde producten te hebben bekeken vinden  we gelukkig een oplossing voor de glazuur! Met het vervormfenomeen als gevolg van de grootte hebben we al meer ervaring. De werkplaats beschikt niet over de middelen om tot een oplossing van het probleem te komen omdat het meeste handmatig gebeurd. Wel kan met wat extra aandacht het vervormen tot een minimum beperkt blijven. We willen de handwerklook graag behouden!   

  

Door het grote aantal keramiek orders van ons is de producent nog niet toegekomen aan de nieuwe ontwerpen voor de wintercollectie van 2015. Daarom bekijken we samen de ontwerptekeningen die ik ze eerder gestuurd heb, en helderen we de onduidelijkheden op. Dat gaat veel makkelijker dan via de mail! Ook experimenteren we met nieuwe technieken op bestaande producten, zoals glazuur sponsen en in de klei kerven en stempelen. Zodat dit straks perfect uitgevoerd kan worden op de nieuwe producten.

  

We doen een laatste kwaliteit-check voor producten die ik samen met Sieb Posthuma ontworpen heb.  Het is heel verdrietig dat Sieb vlak voor mijn vertrek overleden is. Ook Anong is er door van slag maar we vinden het fijn om aan een van Sieb’s laatste projecten te kunnen werken. Na het werk branden we samen een kaars voor Sieb bij het offerhuisje.

  

Kijk voor het 3-delige Aadje Piraatje servies op onze website www.fairforward.nl  

 

 
 
   

Fair Trade Original gifts & living producten worden exclusief ontwikkeld, geïmporteerd en op de markt gebracht door FairForward.

Naar onze partner Fairtrade.nl