Hoewel er een gebrek aan installateurs is, hebben steeds meer Nederlanders een warmtepomp om hun gasverbruik te verlagen of om volledig van het gas af te stappen. Afgelopen jaar zijn er meer dan 100.000 toegevoegd, wat inhoudt dat inmiddels meer dan 4 procent van de woningen een warmtepomp beschikt. Die groei toont aan dat de energietransitie volop aan de gang is, hoewel er een tekort is aan technische uitvoerende medewerkers.
Waar mensen vroeger een cv gebruikten, kiezen ze nu voor een warmtepomp. Het installeren van een (hybride) warmtepomp vergt meer tijd dan het installeren van een cv.
Installateurs hebben de afgelopen jaren intensief gewerkt aan het verkorten van de installatietijd van warmtepompen. Dat is uitstekend geslaagd. Enkele jaren terug was het hier nog 32 uur nodig, maar nu is dat verlaagd naar ongeveer 14 uur. Het is de bedoeling om dit nog verder te verhogen: naar 12 uur in 2026.
Producten op de juiste locatie.
Dit is mogelijk dankzij slimmere producten, efficiëntere werkmethoden en een efficiëntere logistiek. Bijvoorbeeld: de spullen een dag van tevoren op de locatie plaatsen en altijd de juiste artikelen voor de juiste woning bezorgen. Hoewel het eenvoudig lijkt, gaat er vaak te veel tijd verloren.
Naarmate dat beter gaat, wordt het werk van installateurs aangenamer. Ze kunnen hun opleiding volgen en besteden zo weinig mogelijk tijd aan wachten, reizen en andere verplichtingen.
In deze verzwakte arbeidsmarkt is het essentieel dat de energietransitie soepel verloopt. Dit is alleen mogelijk als de uitvoerende technici hun taken op een efficiënte en plezierige manier kunnen verrichten.